Istoria foarfecelor

Foarfeca si pieptenele sunt obiecte atat de banale, legate de activitatile noastre cotidiene, incat probabil nu ne mai trece prin minte sa ne intrebam cand au aparut, cine le-a inventat sau care este povestea lor.

Fiecare are o istorie mai mult sau mai putin indepartata, dar intotdeauna surprinzatoare din perspectiva inventivitatii umane si a capacitatii oamenilor din diverse epoci, de a gasi solutii pentru a-si usura si imbunatati munca.

La inceput, pe post de foarfeca, se pare ca s-au folosit doua cutite separate, manevrate cu ambele maini. Foarfeca articulata cu lamele incrucisate, fixate pe un ax central, folosita cu o singura mana, asemanatoare cu cea de astazi, a aparut in jurul anului 300 i.Hr., fiind cunoscuta in Extremul Orient si in Imperiul Roman. Cele mai vechi foarfece descoperite in sit-uri arheologice romane din secolele al IX-lea – al X-lea, pastrate aproape intacte, serveau, dupa toate aparentele, la tunderea oilor sau la diverse alte treburi casnice. Altele, mai tarzii, din secolul al XVI-lea, din bazinul mediteraneean, au fost gasite impreuna cu suporturi (teci) frumos ornamentate, ceea ce tradeaza nu numai preocuparea pentru utilitate ci si pentru estetica lor.

istoria foarfecelor

Productia in serie a foarfecelor se datoreaza britanicului Robert Hinchliffe, care in 1791 s-a folosit de otel pentru a fabrica foarfece de precizie.

istoria foarfecelor isidess

In jurul anului 1880, au aparut si foarfecele pentru stangaci, confectionate de un francez din regiunea Nogent. Se puteau folosi numai pentru taierea hartiei si abia peste 40 de ani s-au inventat si cele destinate croitoriei. Acestea aveau lamele inversate si o forma ergonomica a inelelor pentru degete, care sa nu solicite prea mult efort din partea utilizatorului.

Asadar, astazi exista o multitudine de foarfece create special pentru diferite scopuri, dar foarfeca va ramane intotdeauna o ustensila de neinlocuit in saloanele noastre.

Iata cum sunt facute in zilele noastre

Contact

Salonul nostru este situat pe
Bulevardul Siderurgistilor nr.9, bl.PS2 (langa restaurant All Time).

Telefon: 0756 322 564 | 0236 497 232

Site: www.isidess.ro

E-mail: contact@isidess.ro

Facebook: facebook/SalonIsidess

© 2018 isidess. Toate drepturile rezervate. Interzisa reproducerea si distribuirea continutului de pe acest site.